Thorax koppelt je ECD aan de verwijsindex

Als hulpverlener wil je je cliënten zo goed mogelijk helpen. En dat doe je onder meer door te werken met de juiste koppelingen, zodat je over alle relevante informatie beschikt. Een koppeling tussen het registratiesysteem (ook wel elektronisch cliëntdossier of ECD genoemd) en de verwijsindex (zoals bijvoorbeeld MULTIsignaal of Zorg voor Jeugd) is zo’n koppeling. De verwijsindex is erop ingericht om professionals zicht te geven op elkaars betrokkenheid en met elkaar in contact te komen. Door de koppeling vanuit het ECD gaat dit laagdrempelig, gemakkelijk en snel. Zo wordt de verwijsindex een bruikbaar instrument voor de professional.

Meer samenwerking leidt tot betere hulp

Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond, een organisatie die zich onder andere richt op advies, aannemen en beoordelen van meldingen rondom huiselijk geweld en/of kindermishandeling, is zo’n organisatie die met de verwijsindex werkt. Ook plegen zij interventies, doen ze onderzoek en zorgen ze ervoor dat er hulpverlening wordt ingezet rondom huiselijk geweld en/of kindermishandeling.

“Melden via de Verwijsindex is bij ons zó gewoon geworden dat we er eigenlijk niet eens meer bij stil staan om het niet te doen”, aldus Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond. “Hoe je het ook wendt of keert: het komt de hulp gewoon ten goede en het scheelt bergen tijd. Als we weten wie er betrokken zijn bij een bepaald gezin, dan kunnen we immers gericht contact opnemen met de betrokken hulpverleners. Dat bespaart heel wat onnodige telefoontjes en kun je nóg zorgvuldiger met privacygevoelige informatie omgaan. In onze regio wordt er gelukkig veel gesignaleerd, maar we hopen dat uiteindelijk alle partners hierin meegaan. Hoe completer het beeld van de betrokken hulpverleners, hoe optimaler de hulp uiteindelijk zal zijn.”

Eén registratiesysteem bespaart tijd

Werken vanuit één registratiesysteem heeft voordelen voor zowel de cliënten als de organisatie, omdat:

Gegevens slechts één keer ingevoerd hoeven te worden. Dit scheelt tijd. En het werk wordt er leuker door, omdat de frustratie van steeds dezelfde data invoeren wegvalt.

Informatie realtime beschikbaar is: de signalering die gedaan wordt in de verwijsindex staat direct duidelijk in het eigen registratiesysteem.

Er meer signalen geregistreerd worden doordat het laagdrempeliger wordt. Dit maakt de kwaliteit van de verwijsindex steeds beter.

Verschillende functionaliteiten helpen de hulpverlener met nóg beter helpen. Denk onder meer aan zaken als signaleren, matchgegevens verwerken, automatisch signaleren en de gezinsmodule.

Bekijk deze video voor een duidelijke uitleg over de verwijsindexmodule

©THORAX

Ook geïnteresseerd in minder administratie en meer tijd voor je cliënt? Meer weten over de mogelijkheden bij jouw organisatie? We staan open voor een vrijblijvend gesprek. Neem contact op met Bertil Brandse, 033-4659115.

Of vul het contactformulier in, dan nemen we binnen een dag contact met je op.