Drie redenen om vooraf na te denken over beheer

Binnen de IT-sector bestaat de enorme valkuil om het ontwikkelen van een stuk software te zien als een project dat eindigt bij de oplevering ervan. Vergeten wordt dan echter dat na oplevering de software doorgaans gehost en in ieder geval beheerd moet worden. Dat kost, ook als het op een eigen omgeving van de klantpartij staat, gewoon inspanning en dus geld.

Onderstaand staan drie redenen waarom u als klant mag verwachten dat vooraf is nagedacht over de inbeheername.

1. U kunt een beter kostenplaatje maken
Bij het ontwikkelen van software wordt tijd gestoken in het analyseren, ontwerpen, ontwikkelen, testen en opleveren. Dat is op zich logisch. Om tot een valide business case te komen, oftewel om te kijken of de baten opwegen tegen de kosten, dient het kostenplaatje echter compleet te zijn. Wanneer de kosten voor hosting & beheer een veelvoud blijkt te zijn van de ontwikkelkosten, dan kan dat de business case wel eens flink omver trekken.

2. De ontwikkelaar kan rekening houden met uw mogelijkheden
Wanneer de ontwikkelaar vooraf nadenkt over het beheer (en wanneer van toepassing de bijbehorende hosting) betekent dit ook dat hij zich moet verdiepen in uw situatie. Dat wil zeggen: bekijken hoe de it-infrastructuur eruit ziet, bekijken welke mensen welke (beheer-)rol kunnen uitvoeren, enzovoorts.

3. Geen verrassingen achteraf
Wanneer de ontwikkeling is afgerond, zijn er kosten gemaakt. Misschien zijn die kosten tegengevallen voor de ontwikkelaar. Het ligt natuurlijk aan de integriteit van de ontwikkelpartij, maar de kans is natuurlijk aanwezig dat zij de door eigen schuld ‘verloren uren’ willen terugverdienen. Op uw kosten.

Het kan natuurlijk best zijn dat de ontwikkelaar bij aanvang van het project nog niet weet wat de te verwachten beheerkosten zijn. Soms is dat nou eenmaal lastiger in te schatten doordat de beste te kiezen oplossing nog niet vast staat. Spreek dan in ieder geval vooraf een bovengrens af met elkaar, zodat al tijdens het project de alarmbellen gaan rinkelen wanneer de ontwikkelaar daar in de beheerfase boven dreigt te komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.