Van hoofdklasse handbal naar absolute analyses : ontmoet onze nieuwe informatieanalist Tessa Disco

Een achtergrond in het maatschappelijk werk, kennis van het sociaal domein en ict én vanuit de gemeentes volop de ingrijpende transities hieromtrent meegemaakt: ontmoet Tessa Disco, de nieuwste informatieanalist van Thorax, adviseur in het sociaal domein. ‘Mijn afstudeerstage? Die ging over de Verwijsindex van West-Brabant, deze werd niet tot nauwelijks gebruikt’, vertelt Tessa.’ Men vond het systeem te lastig, bijvoorbeeld omdat men steeds opnieuw in moest loggen, daarnaast hadden de ondervraagden het idee dat de Verwijsindex geen directe meerwaarde had omdat ze hun cliënten tóch wel kenden. Lang verhaal kort: destijds bleek er al behoefte aan een directe koppeling. En dat ik nu bij Thorax terecht ben gekomen, maakt voor mij de cirkel rond. De oplossing die ik destijds theoretisch formuleerde ben ik nu, dankzij de koppeling, concreet aan het toepassen in het veld.’

Sportieve winnaarsmentaliteit

‘Ik was altijd al gericht op anderen. Ook in mijn sport, handbal, vond ik thema’s als sportiviteit, trainingen, clinics, onderwijs fantastisch. Ik heb zelfs nog getwijfeld om de ALO-kant op te gaan, maar merkte al snel dat ik veel meer dan alleen sport wilde. Soms weten mensen zelf niet wat ze in zich hebben: ik wil mensen uitnodigen om de kracht, die vaak echt wel in de mens zélf zit, positief in te zetten. In mijn eerste baan bij de gemeente Roosendaal kreeg ik al snel te maken met beleid: ik belandde niet, zoals ik eigenlijk verwachtte, in het veld zelf, maar werkte juist met de médewerkers die zorg verleenden. Ik merkte overigens al vrij snel dat ik inderdaad niet per se in het werkveld wilde zitten, maar juist veel meer vanuit een helicopterview wilde kijken’, aldus Tessa.

Analyse met een hoofdletter A

‘Tijdens het afstuderen zei mijn begeleider al dat werken vóór hulpverleners écht iets voor mij zou zijn. En dat blijkt te kloppen. Ik voel me hier bij Thorax als een vis in het water, juist omdat ik weet wat hulpverleners beweegt en tegelijkertijd het plezier van beleid maken en technisch innoveren ervaar. Mijn taak binnen Thorax is voornamelijk het doen van analyses: in eerste instantie breng ik in beeld hoe een bepaalde organisatie werkt, waaróm ze ons in willen schakelen, hoe het nu geregeld is, hoe ze het willen hebben en wat daar in hun beleving voor nodig is. Vervolgens bekijken we dan op welk moment in het werkproces Thorax nodig is. Mijn rol is vooral ook meedenkend, soms zijn de dingen die men wil heel gemakkelijk en soms heel moeilijk. Daar ligt mijn uitdaging.’

De overeenkomst tussen hoofdklasse handbal en Thorax

‘Ik speel hoofdklasse handbal, en daarin zie ik een duidelijke link met Thorax: vooral het teamwork vind ik heel belangrijk, zodat je samen naar een doel toe werkt. Dat kan door een mooie aanval op te zetten, maar ook door gebruik te maken van iemands individuele kwaliteiten. Die overeenkomst is er écht met Thorax: als team staan we sterk, maar ook het benutten van je eigen krachten wordt volop gestimuleerd én gewaardeerd’, besluit Tessa.

Bronvermelding: fotograaf Chris van Klinken/het fotoburo