Thorax-Welke-3-redenen-heeft

Welke 3 redenen heeft ú bedacht om niet met de Verwijsindex te werken?

We merken in de praktijk dat er nog altijd mensen zijn die, vaak zo’n beetje voor zichzelf, hebben bedacht waarom ze voorál niet met de Verwijsindex willen werken. Graag delen we onze ervaringen met u, rechtstreeks uit onze dagelijkse praktijk. U leest de meestgehoorde redenen om de VIR niet in te zetten.

1. Ik kén het netwerk

Natuurlijk kent de hulpverlener het netwerk van het gezin, dat is evident. Maar iedereen heeft een blinde vlek, de béste hulpverlener dus waarschijnlijk ook. In het meest gunstige geval is die blinde vlek heel klein, en geeft de Verwijsindex niet meer dan een bevestiging van wat de hulpverlener al wist. Maar dan heeft de hulpverlener wél de meest actuele contactgegevens van de betrokken hulpverleners bij de hand én weten zijn nu ook van de betrokkenheid van uw organisatie en wie ze daar kunnen benaderen… Maar hoe we het ook wenden of keren: de eventuele gevolgen van niet optimaal samenwerken zijn simpelweg te groot: de gezinsdrama’s van de afgelopen jaren staan me, net als u ongetwijfeld, nog helder op het netvlies.

2. Is de Verwijsindex wel veilig dan?

Privacy heeft natuurlijk de hoogste prioriteit. En de impact daarvan wordt alleen maar meeromvattend. Zeker in deze tijd waarin hackaanvallen, het verspreiden van ransomware en de almaar toenemende eisen rondom privacy aan de orde van de dag zijn. En dan heb ik nog niet gesproken over de komst van de nieuwe Europese privacywet AVG, eind deze maand. Het mooie van de Verwijsindex is juist dat er géén inhoudelijke data over cliënten wordt gedeeld. Het gaat puur om de betrokkenheid van een jongere (en zijn of haar gezin) bij een organisatie. En dát alleen is vaak genoeg. Want uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel: het zo goed én snel mogelijk helpen van die jongere die ons nodig heeft.

3. Daar heb ik toch helemaal geen tijd voor!

Die reactie horen mijn collega’s en ik vaak en die kunnen we ons ook wel voorstellen: als je de gegevens die je net in je registratiesysteem hebt ingevoerd even later moet overtypen in de Verwijsindex dan word je daar niet blij van. En de matchgegevens vice versa. Tóch kan het in de praktijk anders, want door te koppelen met de Verwijsindex kan je juist van meet af aan tijd opleveren, doordat gegevens automatisch én foutloos worden doorgezet. Dat scheelt veel handmatig registreerwerk. En de tijd die daardoor overblijft? Die kan weer voor directe hulpverlening ingezet worden.

Zin in een kop koffie met dito verhaal? Bel ons. We gaan het gesprek heel graag met u aan.

Hartelijke groet,

Bertil Brandse