Hulpverleners gefrustreerd door administratieve druk: help de hulpverlener!

Hulpverleners gefrustreerd door administratieve druk: help de hulpverlener!

Driekwart van de jeugdzorgmedewerkers denkt aan stoppen vanwege administratiedruk. Dat kopte Pointer, het Nederlands onderzoeksjournalistiek platform van KRO-NCRV afgelopen maand. Aanleiding is een onderzoek naar bureaucratie in de jeugdzorg waarbij zo’n 2700 jeugdzorgprofessionals uit de achterban van FNV gevraagd werd naar hun werkgerelateerde administratiedruk. Het antwoord liet weinig aan de verbeelding over: 98 procent geeft aan dat de administratieve lasten in de jeugdzorg in de afgelopen jaren niet zijn afgenomen.

Verminderen administratieve druk

Ook vanuit Thorax kijken we dagelijks naar deze materie. Wij willen de administratieve druk die al lange tijd zo enorm gevoeld wordt in het sociaal domein bestrijden. Dat doen we onder meer door hulpverleners te helpen met onze kennis van hun werkproces, het ECD waarmee ze werken en met koppelingen. We willen ervoor zorgen dat hulpverleners minder tijd kwijt zijn aan administratieve werkzaamheden. Want hulpverleners willen cliënten helpen, niet voor een substantieel deel van hun tijd administratief medewerker zijn.

Sociaal werker met IT-affiniteit

We zien onszelf ook niet per se als IT’ers. We hebben natuurlijk wel veel kennis van de (IT-) oplossingen in het sociaal domein, maar we zien onszelf meer als sociaal werkers met IT-affiniteit. Dat zie je ook terug in de vacatures die we op dit moment uit hebben staan voor Thorax. We zoeken een applicatiebeheerder met kennis van Myneva (voorheen Regas) en een sociaal werker met IT-affiniteit.

Hart dat klopt voor sociaal domein

IT zal, voor de hulpverleners die we helpen, overigens niet snel ‘leuk’ worden. Zij snappen ook wel dat dit erbij hoort om het proces te laten draaien, maar het wordt ze wel heel lastig gemaakt. Zolang IT het werk maar wel gemákkelijker maakt, bijvoorbeeld omdat administratiedruk verlicht wordt voor ‘onze’ hulpverleners. We zoeken dus bewust naar sociaal domeiners met IT-affiniteit die ons daarbij kunnen helpen. We willen dus juist geen IT’ers aantrekken, maar mensen met een hart dat klopt voor het sociaal domein. Waarom je dat voor Thorax zou willen doen? Omdat je bij allerlei organisaties in de keuken kijkt en heel breed gericht je werk kunt doen.

76 procent overweegt jeugdzorg te verlaten

Het artikel op platform Pointer beschrijft: ‘De frustratie onder jeugdprofessionals is inmiddels zo hoogopgelopen dat 76 procent van de medewerkers aangeeft weleens te overwegen om met het werk te stoppen vanwege de hoge administratielast? Ruim een derde van de jeugdprofessionals denkt er serieus over om de jeugdzorg te verlaten. Naast administratielast worden ook de hoge werkdruk, complexe problematiek van gezinnen en onvrede over salaris vaak genoemd als redenen om de jeugdzorg te willen verlaten.’

Wij dragen, vanuit Thorax, ons steentje bij aan verminderen van de frustratie op het administratieve vlak. Heb je daar, vanuit je rol als hulpverlener ideeën, tips of feedback over? Neem dan contact met ons op. We kijken uit naar je bericht.

Bron: Pointer