Hulpverleners van de toekomst onderzoeken online-behoefte jongeren

Hulpverleners van de toekomst onderzoeken online-behoefte jongeren

Als jongeren met elkaar afspreken, dan hoeft dat niet per se een fysieke ontmoeting te zijn. Nagenoeg elke ouder met opgroeiende kinderen herkent de online afspraken die hun kroost maakt, bijvoorbeeld in de game Fortnite. En daar hebben we het raakvlak met de jeugdhulpverlening te pakken: ook jongeren die begeleid worden, geven aan behoefte te hebben aan een online ontmoetingsplek.

Studentenbegeleiding

Vanuit Thorax begeleid ik, samen met lector Ben Kokkeler en docent/onderzoeker Martijn Verhagen, drie studenten van Avans Hogeschool, waarvan twee van de sociale academie en een van de juridische tak. Deze begeleiding vindt plaats in het kader van onze betrokkenheid bij de kenniskring Digitalisering en Veiligheid. De studenten onderzoeken elk een ander aspect. Hoe jongeren gezien en gehoord willen worden. Welke behoefte er is om zelf dingen online te kunnen regelen, regie door de jongere zelf dus. En tot slot wat de juridische aspecten hiervan zijn. Wanneer een jongere immers zelf een online dagboek bijhoudt en dit deelt dan is er juridisch gezien niet zoveel aan de hand. Maar wanneer ditzelfde online verslag in een cliënt-hulpverlener-relatie met een hulpverlener wordt gedeeld, dan spelen er hele andere zaken met het oog op privacywetgeving.

Hulpverleners van de toekomst

Het project is voor mij bij voorbaat al geslaagd, want het is een prachtig proces. Bovendien worden de betrokken jongeren gezien en gehoord. Want de behoefte om dit thema serieus op te pakken is er zeker wel. Ook bij hulpverleners en gemeenten staat het onderwerp regelmatig op de agenda, maar gaat er vaak ook weer vanaf omdat het ‘lastig’ is. Het is goed om te beseffen dat deze studenten van nu de hulpverleners van de toekomst zijn…

PS Ook THORAX begeeft zich waar onze doelgroep zich bevindt. We kregen veel vragen waarom we niet op Facebook zaten. We raden af om op Facebook gevoelige informatie te delen, maar we kunnen daar natuurlijk wel vertellen wat we vinden en doen. En ook jullie Facebook-berichten volgen. Kortom: check ook onze FB-pagina!