Gebruik jij de tools uit je gereedschapskist effectief?

Gebruik jij de tools uit je gereedschapskist effectief?

In deze roerige tijden, waar thuiswerken voor velen een vereiste is, gebruiken we beeldbellen opeens massaal. Voor velen is dit de eerste keer. En dat terwijl Skype (om een oudje te noemen) al vanaf 2003 bestaat! Ik denk dat ik zelf al sinds dat jaar, of hooguit een jaar later, Skype gebruik. In mijn familie was ik in ieder geval de eerste; mijn neef in Amerika is nog steeds jaloers op mijn Skypenaam (‘brandse’, zonder toeters of bellen).

Weerstand valt weg

Ook in ‘normale’ tijden gebruik ik vaak ‘online’ diverse tools om met mijn collega’s te communiceren. Ik vind het mooi om te zien dat bezwaren die in andere tijden nogal eens geuit worden op het fenomeen beeldbellen, nu weg lijken te vallen. Waar mensen soms de neiging hebben om te bedenken waarom iets niet kan, is er nu nauwelijks een geluid van weerstand omtrent virtueel vergaderen te horen. Al is de aanleiding voor de vele meetings op afstand uiteraard minder leuk. En ook nu is er altijd wel wat aan de hand tijdens het ‘op afstand meeten’: de één kampt met een microfoon die niet werkt en een ander heeft dan wel weer geluid maar geen beeld. Eigenlijk is het niet zo anders dan in het dagelijks leven waarin we fysiek met elkaar afspreken; ook dan is er altijd wel iemand te laat omdat hij zijn trein mist of is er die collega met een lege smartphone…

Gebruik je gereedschapskist

Je zou alle online tools om met elkaar op afstand te communiceren, kunnen zien als de tools in je gereedschapskist. Een kist die vol zit met mooie stukken gereedschap. Tot nu toe waren we misschien gewend om met de eenvoudige schroevendraaier (altijd persoonlijk afspreken) aan de slag te gaan, terwijl we nu ontdekken dat er ook een elektrische boor (praktisch beeldbellen) in onze kist zit. Het lijkt allemaal sneller te gaan nu, we grijpen kansen en voeren onze overleggen online. We ontdekken dat documenten delen prima gaat, en dat een beeldverbinding zo is gelegd. Ik gun iedereen dat deze nieuwe manier van samenwerken een onderdeel van de dagelijkse praktijk blijft, nu het vanuit ‘moeten’ is omarmd.

Hartelijke groet en blijf allemaal gezond, Bertil Brandse

PS Een kleine tip nog. Of je nu contact zoekt via Skype, WhatsApp, Google Hangouts, Zoom of één van de andere tools: voorkom omgevingsgeluid, want een microfoon registreert het pruttelende koffiezetapparaat op de achtergrond net zo gedetailleerd als jouw stem. Dat betekent dat de microfoon steeds open blijft staan, wat storend is voor je groepsleden. Kortom: zorg voor een rustige ruimte of zet je microfoon op ‘mute’ als een ander aan het woord is. Succes gewenst!