Papa, ben je aan het werk of aan het spelen?

Papa, ben je aan het werk of aan het spelen?

Misschien ben je net met vakantie geweest of ben je dat nu nog steeds en lees je dit blog aan de rand van het zwembad. Of op het strand of dat gezellige terras terwijl je wacht op twee Italiaanse cappuccino. Wellicht herken je, ondanks de ontspanning en de vrije tijd, ook wel dat gevoel dat je na een week of twee, tweeënhalf hooguit, weer de kriebels krijgt om aan het werk te gaan. Vakantie is leuk, maar als het goed is geeft ook jouw baan je positieve energie en doe je je werk met plezier.

Een mooie anekdote over werkplezier

Onlangs vertelde een collega binnen ons bedrijf een mooie anekdote over werkplezier. Zijn zoontje had namelijk opgemerkt dat hij niet kon zien of papa thuis nu wel of niet aan het werk was als hij achter zijn pc zat te programmeren. ‘Dat kan kloppen’, had onze IT-man lachend opgemerkt, ‘want papa heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Ik heb dus eigenlijk ook nooit het idee dat ik aan het werk ben, al is dat wel zo.’ Wat mij betreft zijn dat soort opmerkingen goud, dat streef je na. Denk nog maar eens terug aan je kindertijd. Wat vond je leuk om te doen? Welke activiteiten kon je uren volhouden terwijl de tijd moeiteloos voorbij leek te glijden? Wilde je piloot worden of kon je middagen in de keuken staan, bladerend door de kookboeken van je moeder? Of speelde je schooltje, stiekem dromend van je eigen klas?

Van druk, druk, druk naar leuk, leuk, leuk

Als je werk doet wat je leuk vindt, dan is dat niet alleen leuk voor jezelf maar ook voor je klanten. Zij voelen direct of jij zin hebt in je baan of dat je liever iets anders zou doen. Als dat laatste eigenlijk al langere tijd het geval is, en je vooral antwoordt aan anderen dat je het druk, druk, druk hebt, denk dan nog eens terug aan dit blog. Want waarom zou je niet kiezen voor leuk, leuk, leuk? Het is toch fijner om 52 weken leuke dingen te doen, in plaats van slecht drie weken per jaar…

Durf te dromen en te doen

Lekker bezig zijn, in een baan die druk genoeg is, en dan op een leuke manier: dat gun je iedereen. En juist in deze tijd, waarin er meer vacatures dan werkzoekenden zijn, is het wellicht het moment om op zoek te gaan naar de baan die je past als een jas. Ook bij Thorax vinden wij het belangrijk dat mensen werk doen dat ze leuk vinden, zodat ze lekker in hun vel zitten. Dat streven we na. Net als vroeger, toen je je in gedachten piloot, bakker of balletdanseres waande in je zelfbedachte toekomst.