Thorax: over uitdagingen en kansen als gevolg van schaarste

Schaarste: een probleem of kans om juist samen de taart te eten?

Je kunt de krant niet openslaan of je leest erover: schaarste. Schaarste in de woningmarkt, krapte in de arbeidsmarkt en een tekort aan allerlei grondstoffen en materialen, variërend van een chiptekort tot aan de aanvoer van tarwe. En dat zien we ook terug in het sociaal domein. En bij softwareleveranciers in deze markt. Zo staan er bijvoorbeeld heel veel vacatures open.

Leveranciers zoeken partners

We zien enerzijds dat leveranciers (bijvoorbeeld van ECD’s) actiever op zoek gaan naar partners die een bepaalde koppeling voor ze kunnen leggen of een andere functionaliteit verzorgen. Dat is een goede zaak, want waarom zou je elkaars’ expertise niet gebruiken? Door samen te werken versterk je elkaar immers. Het is ook nodig want leveranciers zitten volop in het werk. Sommigen hebben bovendien nog wat legacy issues en zijn bijvoorbeeld druk met het oplossen van wat structurele zaken in hun software. Ook het Zorgprestatiemodel, kortweg het ZPM, brengt voor veel partijen nog altijd de nodige werkzaamheden met zich mee. Bovendien willen de klanten van leveranciers niet alleen meer taken uitgevoerd hebben, er wordt ook van een aantal zaken verwacht dat ze anders worden aangepakt. Kortom, een lange to do-lijst is het gevolg.

Samenwerking in het sociaal domein

Ditzelfde fenomeen rondom samenwerken zie je ook terug in het sociaal domein. We zijn het er allemaal wel over eens dat samenwerken rondom een gezin belangrijk is. Dat professionals samenwerken en niet langs elkaar werken. Soms weten professionals niet eens van elkaar dat ze betrokken zijn bij hetzelfde gezin. Maar er zijn lichtpuntjes in het gebruikmaken van wederzijdse kennis en expertise. Een mooi voorbeeld daarvan is de gemeente Nieuwegein, en dan met name Geynwijs, waar het bevorderen van integraliteit ‘speerpunt 1’ is. Hier is  ‘1 huishouden,1 plan, 1 regisseur’ echt van de grond gekomen. Zo wordt er intensief samengewerkt met diverse organisaties, zoals vrijwilligersorganisaties, Steunpunt Mantelzorg, huisartsen, wijkverpleging, Veilig Thuis, scholen en zorgaanbieders. Een ander voorbeeld is te vinden in de Achterhoek. Daar heeft men gekozen voor een nieuwe manier van werken. Onderdeel van deze werkwijze is dat de gemeenten langjarige contracten (maximaal 7 jaar) aangaan. Op deze manier kunnen de samenwerkende partijen vanuit een duurzaam partnerschap bouwen aan een optimaal werkend zorglandschap. Voor zorgaanbieders ontstaat er bovendien meer ruimte voor innovatie en ontwikkeling. (Bron: Sociaal domein Achterhoek)

Ook hiervoor geldt: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. En de taart? Die is gewoon lekkerder als je deze samen eet.

PS Graag delen we onderstaande vacatures: zij staan op dit moment open bij een aantal van onze klanten.

In Groningen, Friesland, Drenthe:
https://wij.groningen.nl/werken-bij-wij/vacatures/
https://noorderlink.nl/participanten/gemeente-groningen
https://www.regiecentrumbv.nl/vacatures/
https://www.tintengroep.nl/vacatures/
https://www.psyvalens.nl/vacatures/

In het Flevoland, Overijssel, Gelderland:
https://www.kadera.nl/over-kadera/#vacatures
https://ggdgelderlandzuid.nl/over-de-ggd/werken-bij-de-ggd/
https://www.moviera.nl/vacatures/
https://vggm.easycruit.com/intranet/veiligthuisgm
https://www.veiligthuisnoordoostgelderland.nl/vacatures/
https://www.buurtplein.nl/vacatures

In Noord-Brabant, Limburg:
https://www.imwregiotilburg.nl/werken-bij/vacatures
https://www.sterkhuis.nl/vacatures/
https://neos.homerun.co/#vacancies

In Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland:
https://www.werkenbijperspektief.nl/
https://www.moviera.nl/vacatures/
https://veiligthuisrr.nl/vacatures/
https://www.werkenbijhaarlemmermeer.nl/
https://www.werkenbijggdhn.nl/
https://www.werkenbijenver.nl/vacatures
https://stichting-pulse.nl/vacatures/
https://www.nieuwegein.nl/gemeente-bestuur-en-organisatie/organisatie/werken-bij-de-gemeente
https://www.prodeba.nl/werkenbij/
https://www.plucgg.nl/vacatures-ggz/
https://werkenbij.nsdsk.nl/vacatures ​​​​​​​